Nalewka – napój alkoholowy charakterystyczny i typowy tylko dla kultury polskiej

Słowo weszło do powszechnego użycia w połowie XIX wieku, pochodzi od słowa nalewać, zalewać. Nalewki dzieli się na: owocowe, korzenne, ziołowe, miodowe i mieszane. Przygotowanie takiego napoju wymaga wiedzy i doświadczenia, a receptury pilnie strzeżone są przekazywane z pokolenia na pokolenie. Koło Gospodyń Wiejskich z Kościelisk po raz kolejny zorganizowało konkurs domowych nalewek „Smaki Babiego Lata” Jury stanęło przed nie małym wyzwaniem degustując około 80 nalewek ziołowych i owocowych. Pierwszym zaskoczeniem była dla nich nalewka z kwiatu aronii i nalewka ziołowa aż z 40 ziół.

Koło Gospodyń Wiejskich z Kościelisk przygotowało adekwatny do nastroju tego wieczoru program. Panie bawiły najpierw kabaretem z przygotowanymi przez siebie tekstami, a później pokazem mody góralskiej z lat 50. 60. i 80. Obie atrakcje spotkały się z niezwykle entuzjastycznym przyjęciem publiczności.

Nalewki ziołowe:
1. “40 ziół + miód”, Dominika Kokot z Zakopanego,
2. “Tarnina i liść wiśni”, Anna Wojtowicz z Sierockiego,
3. „Jarzębiak”, Katarzyna Skupień z Suchego.

Wyróżnienia:
“Kwiat czarnego bzu”, Jurkowska Anna z Ochotnicy Górnej,
Nalewka na odsklepinach miodowych, Zofia Bryja z Morawczyny,
Nalewka piołunowa, Maria Gal z Morawczyny,
“7 ziół”, Koło Gospodyń Wiejskich z Nowego Bystrego.

Nalewki owocowe:
1. “Słodka róża”, Dominika Kokot z Zakopanego,
2. “Jagoda czarna i malina”, Chrobak Anna z Ochotnicy Górnej,
3. “Czarna porzeczka”, Maria Czajka z Ochotnicy Górnej.

Wyróżnienia:
“Wesoła śliwka”, Karolina Gold,
“Aronia”, Katarzyna Skupień z Suchego,
“Malina”, Krystyna Faron z Ochotnicy Górnej.

Powiązane zdjęcia: