Wiecie jakie cuda kulinarne można zrobić z wieprzowiny . Na pewno wiedzą to gospodynie gminy Czorsztyn które rywalizowały o tytuł najlepszego dania. Jury oceniało nie tylko wygląd i smak, ale również sposób podania. Potrawy które trafiły w ich gusta z powodzeniem mogłyby pojawić się w menu regionalnych restauracji.
Jury konkursu w składzie: Aneta Markus – wójcina gminy Czorsztyn, Tomasz Hamerski – Starosta Powiatu Nowotarskiego, Agnieszka Regiec z Małopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego, Jacek Król oraz Rafał Jandura – członkowie Zarządu Powiatu Nowotarskiego, Bogusław Waksmundzki – radny Powiatu Nowotarskiego, Monika Roszak – prezes Fundacji Roll-Na, oraz Marcin Kobuszewski – dyrektor Oddziału Terenowego Krajowego Oddziału Wsparcia Rolnictwa w Krakowie, przyznała następujące wyróżnienia:
Koło Gospodyń Wiejskich Huba – „Boczek nadziewany mięsem kiełbasianym z sosem chrzanowym”
Koło Gospodyń Wiejskich Maniowy – „Galantyna z mięsa wieprzowego z konfiturą wiśniowo-żurawinową”
Koło Gospodyń Wiejskich Kluszkowce – „Żeberka z miodem podawane z pieczonym burakiem i młodymi ziemniakami”
Koło Gospodyń Wiejskich Mizerna – „Żur Mizerzki”
Koło Gospodyń Wiejskich Czorsztyn – „Bitki z prawdziwkami”
Koło Gospodyń Wiejskich Sromowce Wyżne – „Cukinia faszerowana wieprzowiną”
Koło Gospodyń Wiejskich Sromowce Niżne – „Talarki z bockio”
Oprócz kulinarnych doznań, uczestnicy cieszyli się występami zespołów regionalnych, gościnnie z Chorwacji HKUD PETAR ZRINSKI, oczywiście nie zabrakło występu zespołu MALI MANIOWANIE a także Kabaretu Truteń. Wieczór zakończy się koncertem zespołu HALNY PROJECT oraz zabawą z DJ.
XVII Konkurs Potraw Regionalnych cz. I
XVII Konkurs Potraw Regionalnych cz. II