Jesienne słońce, wspaniały widok na Tatry, jezioro Czorsztyńskie, tłumy turystów i zaręczyny w „morzu owiec”. W tak malowniczej scenerii rozpoczął się jesiennym redyk z ponad dwoma tysiącami owiec, prowadzonymi przez…
Tag: tradycja
II Pieniński Wypas Kulturowy
W dniach 19-20 października 2024 r. w Czorsztyn-Ski (Stacja Dolna) w Kluszkowcach odbędzie się II Pieniński Wypas Kulturowy – wydarzenie łączące tradycję pasterską z góralską kulturą. W programie znajdą się…
Dziś jest najszczęśliwszy dzień
Dzień jesiennego redyku – powrotu owiec z hal, to najszczęśliwszy dzień wypasu. Po kilku miesiącach spędzonych na halach owce wracają do domu. Tegoroczny sezon w bacówce Andrzeja Klusia pod Reglami…
Od 70 lat tańczą i śpiewają
Zespół Regionalny Podhale Grupa Spiska, z dumą obchodzący w tym roku swoje 70-lecie, jest żywym świadectwem bogatej tradycji kulturowej regionu Spiszu. Od momentu powstania w 1953 roku, zespół stał się…
Na Orawie staną Moje
Początek weekendu majowego to zarazem czas na inaugurację sezonu turystycznego w Muzeum – Orawskim Parku Etnograficznym w Zubrzycy Górnej.Otwarcie sezonu odbywa się pod hasłem „Moje, nase moje” – jest to…
XXVII „Wielkanocno Kosołecka” w Białym Dunajcu/zdjęcia,wideo/
W Białym Dunajcu, odbył się doroczny konkurs na najpiękniejszy i najbardziej tradycyjny koszyczek wielkanocny. W Wielką Sobotę, 30 marca o godz.12:00 po święceniu pokarmów w kościele pw MB Królowej Aniołów,…
Wielka Sobota w muzeum w Zubrzycy Górnej
Muzeum – Orawski Park Etnograficzny serdecznie zaprasza w Wielką Sobotę 30.03.2024 r. od godziny 11:00 do zubrzyckiego skansenu na konkurs na najpiękniejszy, tradycyjny, orawski koszyczek wielkanocny połączony z tradycyjnym święceniem…
Niedziela Palmowa w Bukowinie Tatrzańskiej
Tradycję przyozdabiania gałązek wierzby w Bukowinie Tatrzańskiej wprowadził pierwszy proboszcz parafii Ks. Błażej Łaciak. Zanim to nastąpiło, górale przynosili do kościoła małe zwitki bazi opasane czerwoną wstążką. Takie poświęcone palmy…
W Orawskiej Czarnej Karczmie zbiorą się skubarki
Niegdyś na Orawie niemal przy każdej zagrodzie hodowano gęsi, których doglądanie było jednym z pierwszych obowiązków wyznaczanych dzieciom. Z gęsi tych pozyskiwano później mięso, tłuszcz, ale i pióra i kłącze…